Responsive kelime anlamı etkileşim demektir. Bu teknolojinin amacı içeriğin tüm cihazlarla uyumlu olarak kodlanmasıdır. Sanılanın aksine Responsive Tasarım tüm cihazlarda aynı görüntüyü elde etmek değildir. Örneğin mobil cihazınızla bir siteyi ziyaret ettiğinizde;
- Menü ve sidebar gibi aşırı yer kaplayan eklentilerin gizlenmesi
- Görsellerin ekran genişliğine genişletilmesi
- Fontların küçük mobil cihazlarda okunurluğunun artırılması için büyütülmesi
- Mobil cihazlar dokunmatik ekrana sahip olduğu için touch fonksiyonların etkinleştirilmesi
- Genellikle mobil data kullanılacağı için kaynak dosyaların(resim, css, javascript, vb...) sıkıştırılması ve mobilde kullanılmayan kaynakların yüklenmesinin engellenmesi
Bunlar gibi optimizasyonların yapılması gerekir. Benzer optimizasyonlar diğer cihazlar için de yapılmalıdır. Telefon ekranlarında görsellere ve içeriğe odaklanılırken, masaüstü/dizüstü cihazlarda ise pratik kullanıma ve işlevselliğe odaklanılır. Tabletlerde ise ne mobil kadar görsel odaklı, ne de masaüstü cihahazlar kadar işlev odaklı, ikisinden de biraz alan bir tasarım geliştirilmelidir.
Hepimizin farkında olduğu gibi, son dönemde mobil cihaz kullanımı oldukça arttı. Artık internet ile alakalı olan hemen her türlü işimizi telefonlarımızdan hallediyoruz. Bu sayede nerede olursak olalım işlerimiz aksamıyor. İster istemez kullandığımız internet sitelerinden de mobil cihaza uyumlu olmalarını bekliyoruz. Zira, mobil cihazlara uyumsuz bir site üzerinden bilgisayar kullanmadan işlem yapmak neredeyse imkansız! Bu nedenle mobil cihazlara uyumlu responsive tasarım ile üretilmiş bir internet sitesi artık bir gereklilik haline geldi. Özellikle internette hizmet sunan internet siteleri için hayati bir öneme sahip…
Responsive Tasarımların Önemi ve Yapılışı
Responsive tasarım, sitenizin özel bir tasarımı olmasına rağmen her cihaza uyum sağlamasını sağlayan hizmettir. Sitenizin her boyutta ekrana uyum sağlamasına yarar. Yeni tasarım olanaklarına da yol açan bu tasarım türü, internet siteleri için büyük önem taşır. Responsive tasarım kullanmaya başlamamız ile internet sitesi tasarımı adeta yeni bir çağa geçiş yapmıştır. Önceden her türlü sistemde doğru görüntülenemeyen siteler bu yeni tasarım stili sayesinde her ekrana uyum sağladı. 2010 yılından önce bu sorunu çözmek için büyük şirketler her cihaz grubu için farklı sayfa tasarımları yaparak bu sorunu çözmeye çalışıyorlardı. Ancak onlarca farklı tasarım maliyeti maalesef küçük ve orta ölçekli şirketlerin bütçelerini aşıyordu. Neyse ki CSS3 teknolojisi ile birlikte artık bu maliyetler oldukça düşük seviyelere gerilemiş durumda.
Özellikle günümüzde bu özellik çok önemli bir konumdadır. Çünkü, günümüzde çok farklı büyüklüklere sahip cihazlar ile internet sitelerini kullanmaktayız. Telefonlar ve bilgisayarlar ve tabletlerde modeller arası ekran büyüklük farklılıkları da bulunuyor. Bunlara ek olarak, günümüzde internet sitelerine erişmek için televizyonlar da kullanılıyor. Responsive tasarımla, bu cihaz türlerinin hepsine uyum sağlayan bir siteye ulaşmanız mümkün oldu.
CSS3 teknolojisinin getirdiği büyük katkılar sayesinde artık responsive tasarım temel bir web tasarım öğesi haline geldi. Günümüzde, neredeyse her sitenin yapım aşamasında tüm cihazlarla uyumlu bir kodlama metodu benimseniyor. Eğer bu işlem yapılmaz ise siteniz bir cihazda her ne kadar güzel gözükse de başka bir cihazda kullanımı zor bir hale gelecektir. Peki, responsive bir tasarıma nasıl ulaşabiliriz? Öncelikle, standart bir web tasarım işlemine ek olarak farklı kodlar yazılması gerekir. Fakat, farklı kodlar ile yazılan tasarımların her cihaza uyması için sadece bu yeterli değildir. Yazılan kodun farklı cihazların ekran genişlikleri ile test edilmesi gerekir. Responsive tasarım yaparken yazılan kodun, her cihazda istenilen şekilde çalışması çok önemlidir. Bu nedenle responsive tasarımlar yaparken test aşaması da oldukça kritiktir.
Responsive tasarım ile kullanımı mümkün hale gelen tasarım öğeleri de vardır. Grid ve column sistemleri sayesinde sitenizin tasarımını yapmak daha kolay ve akıcı olur. Bu sistemlerin yanında, responsive tasarımlar ile sitenize her cihazda aynı görünecek şekilde fotoğraf ekleyebilirsiniz. İçerik Yönetim Sistemi (İYS, İngilizce: CMS) ile aynı fotoğrafı farklı boyutlarda bulundurmak yerine tek fotoğraf kullanabilirsiniz. Önceden sitenin düzenini son derece bozan fotoğraf boyutu sorunun bu sayede kolayca çözebilirsiniz. Responsive tasarımlar, bu gibi önemli sorunları çözmesi sayesinde son derece popüler hale gelmiştir.
Adaptive - Responsive Tasarım Farkı
Temelde aynı amaca ulaşmayı hedefleyen “adaptive” ve “responsive” tasarımlar farklı yollar ile bunu sağlar. Adaptive tasarımlara bakacak olursak, farklı ekranlara önceden belirlenmiş uyum görebiliriz. Bu tasarımda sitenin sık kullanılan farklı ekran boyutlarına uyumlu versiyonları kullanılır. Yani, sitenizin önceden hazırlanmış olan farklı boyda versiyonları bulunur. Siteniz, ziyaretçiye göre en uygun boyutu seçer ve gösterir. Responsive tasarımların aksine, siteniz yakınlaştıma ve uzaklaştırma yapınca boyut değiştirmez. Responsive tasarımlara bakacak olursak daha farklı bir sistem görürüz. Bu tasarımlara genellikle fluid yanı akışkan ismi verilir. Bunu sebebi, bu tasarım ile oluşturulan sitelerin cihaza göre şekil almasıdır. Yani, bu tasarıma sahip siteler sizin cihazınıza göre kendini yeniden boyutlandırır. Daha dinamik olan bu sistem oldukça yaygındır. Adaptive ve responsive tasarımlar arasındaki farklar genellikle bu şekildedir…
Her Cihaza Uyum
Responsive tasarımları tercih ederek her türlü cihaza uyum sağlayan bir site elde edebilirsiniz. Özellikle internetten hizmet veren bir sektörde çalışıyorsanız bu teknoloji sizler için çok önemli olacaktır. Müşterilerinizin sizlere her türlü cihazdan ulaşması işlerinizi artıracaktır. Bununla kalmayıp, aynı zamanda daha da güven veren bir görünüme ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Günümüzde web tasarımda bir gereklilik olan responsive tasarımları göz ardı etmeyin…
Meta: Responsive tasarımlar, getirdikleri büyük katkılar sayesinde temel bir web tasarım öğesi haline geldiler. Günümüzde, neredeyse her site…